Uptime met trillingsmetingen

Geplaatst: 08-03-2023

Falen van breekinstallatie voorkomen met trillingsmeting: Conditiebewaking legt basis voor betere uptime

Weet u hoe uw belangrijkste machines ervoor staan? Hoeveel het u maar kost om daar een duidelijk beeld van te hebben. En wat u dat allemaal oplevert? Met dat verhaal willen Rubix en SKF de komende maanden naar de recyclage-industrie stappen. Want in een sector waar machines het zo zwaar te verduren krijgen en productiestilstand enorm veel tijd en geld kost, is conditiebewaking eigenlijk het slimste wat u als ondernemer kunt doen.Voor veel recyclagebedrijven zal de naam Rubix misschien niet zo bekend in de oren klinken. Maar veel van de machinefabrikanten waar u voor kiest, doen al jaren een beroep op hun diensten. Om twee redenen. Ze hebben alles in huis om productieprocessen draaiende te houden en ze koppelen daar een stevige knowhow aan vast. Rubix Commercial Director Competence Center Bearings & Power Transmission Dick van Elsen: “We willen meer zijn dan een gewone leverancier. Samen met onze klanten kijken we tegen welke problemen zij aan lopen en hoe ze die op de beste manier kunnen oplossen. Dat doen we niet alleen met onze eigen productspecialisten maar ook door nauw samen te werken met de experts van de merken in ons gamma. Machines worden steeds complexer. Kennis van techniek is echt onontbeerlijk om een hogere beschikbaar te garanderen.”

De beschikbaarheid van uw machinepark verhogen

Een formule waarmee Rubix nu ook de recyclagemarkt wil benaderen. “Standtijd is alles voor wie in de recyclage zit. Als een breekinstallatie uitvalt, dan gaat er kostbare tijd en geld verloren. Dat moeten we dus vermijden, maar de machines krijgen het wel bijzonder zwaar te verduren. Daarom geloven we in de kracht van conditiebewaking om uptime te verzekeren. De gezondheidstoestand van je machine leert je immers zoveel over hoe je falen kunt voorkomen en waar mogelijkheden voor verdere optimalisaties liggen.” Rubix werkt daarvoor nauw samen met SKF. Vanuit zijn expertise in lagers bouwde de Zweedse specialist inmiddels een hele reeks diensten uit om uw productie zo gesmeerd mogelijk te laten lopen. SKF Business Manager Engineering Projects Wim Nieborg: “Het uitgangspunt is slimmer naar je machines te kijken, zodat je langer kan blijven werken. Dat doen we helemaal in functie van de noden van de klant: met een offline of een online meting, door een specialist of met sensoren, of een combinatie.”

 

    


Trillingsmeting legt falen bloot

Een mooi voorbeeld van wat zo’n een samenwerking kan opleveren, ondervond Van de Kraats en Bouw. In het midden van het terrein in Ede staat de breekinstallatie die het hart van de activiteiten vormt. Toen zelfs de koffiekoppen in de kantine mee daverden op het ritme van de breker, vond de zaakvoerder het welletjes. Hij riep de hulp in van SKF om te onderzoeken wat er precies met zijn breker aan de hand was. “Een trillingsmeting uitgevoerd door onze specialist bracht het gedrag van de lagers in een werkende situatie in kaart. Daaruit bleek dat de installatie eigenlijk op falen stond. Maar dezelfde data leert ons ook wat er precies moet gebeuren om falen te voorkomen. De lagers moesten in dit geval gewisseld worden”, aldus Nieborg.

Zo weinig mogelijk downtime

Makkelijker gezegd dan gedaan in dit geval. Het ging om een oude, Zweedse breekinstallatie waarvan de documentatie ontbrak en waar er bovendien ook al verkeerde lagertypes in geïnstalleerd waren. Verder kon de zaakvoerder zich geen stilstand veroorloven. De planning moest dus zo strak mogelijk worden gehouden. “In plaats van dezelfde types te kiezen, hielpen we de klant om betere, duurzamere keuzes te maken, waardoor de standtijd zou verlengen. De sterkte van de tandem met SKF is dat er meteen een hele hoop specialisten in betrokken kunnen worden. Projectmanagement bijvoorbeeld of SKF Marine die zeer ervaren zijn in het ter plaatse demonteren van grote, complexe installaties”, vertelt van Elsen.

Weer stil en betrouwbaar draaiend

Het leverde Rubix en SKF een blauwdruk op om dit concept te kopiëren naar andere bedrijven in de recyclagewereld. En uiteraard ook een zeer tevreden klant. De breekinstallatie draait sinds de interventie twee jaar geleden weer stil en betrouwbaar. “De klant voelt zich de koning te rijk. Het zou een ramp geweest zijn als de machine volledig was uitgevallen en hij op zoek moest naar een nieuwe breker. Dat hebben we kunnen voorkomen door een eenvoudige condition monitoring. En dat hoeft niet eens veel te kosten. Het is een heel laagdrempelige dienst om inzicht te krijgen in de staat van je machine en de stap te zetten naar een hogere uptime. Want daar draai het uiteindelijk allemaal om”, besluit Nieborg.

Benieuwd hoe uw machines het doen?

Wilt u ook inzicht krijgen in de gezondheidsstatus van uw machines en hoe u de uptime kunt verbeteren?
Neem contact met ons op via: bearings.bnl@rubix.com

« Nieuwsoverzicht